Vols començar el 2025 amb una festa per dir uauuuu? A UAUU Wedding & Events…
El guió de la cerimònia civil d’una boda
Si us heu promès, i ja teniu data i lloc per celebrar el vostre casament, serà el moment de pensar en la cerimònia, una de les parts més importants de la boda, per no dir la més important, ja que és el moment en què s’oficia el matrimoni i la unió de la parella.
Existeixen 2 opcions de cerimònia: cerimònia civil o cerimònia religiosa a l’església.
L’opció que escolliu dependrà del tipus de boda que vulgueu organitzar i del lloc. Tot i que totes dues comparteixen moltes coses, si opteu per celebrar una cerimònia civil, en aquest article us expliquem els aspectes a tenir en compte per realitzar una cerimònia civil, una possible estructura de guió de cerimònia civil i alguns consells perquè la vostra cerimònia sigui única.
Tràmits legals cerimònia civil boda
Per realitzar una cerimònia civil, serà important iniciar tot el tràmit legal per oficiar el matrimoni. Aquest tràmit s’ha d’iniciar a l’Ajuntament o Registre civil on estigueu empadronats. Aquests tràmits s’han de començar 1 any abans del casament aproximadament, abans tampoc, ja que alguns documents requerits tenen caducitat d’un any. Una vegada començat el tràmit, podeu traslladar l’expedient a l’Ajuntament o lloc on us vulgueu casar.
Una cosa que s’ha de tenir en compte és que, per oficiar el matrimoni de forma legal, s’ha de realitzar en un Ajuntament, Jutjats o Notaria. Normalment, no es pot realitzar una cerimònia legal a la masia o espai on us caseu. El que solen fer la majoria de parelles, és casar-se legalment a l’Ajuntament o Jutjat, uns dies abans de la boda (firmes), i el dia de la boda (dia de la festa), es realitza una cerimònia civil simbòlica amb un mestre de cerimònies. A la cerimònia civil simbòlica, a la finca o espai on celebreu la boda, és on es sol fer la part simbòlica i “bonica” de la cerimònia: entrada dels nuvis, lectures d’amics i familiars, vots matrimonials, sí vull, intercanvi d’anells, etc.
Mestre de cerimònies
A la cerimònia oficial de l’Ajuntament o Jutjats, tindreu com a oficiant l’alcalde, algun regidor o alguna persona amb autoritat per poder casar-vos legalment oficiant l’acte.
Si posteriorment realitzeu una cerimònia civil simbòlica a la finca o espai on us caseu, necessitareu tenir un mestre de cerimònies perquè porti la cerimònia.
El mestre de cerimònies pot ser un amic o familiar al qui se li doni bé parlar en públic i conegui la vostra història, o podeu contractar a un professional perquè faci la cerimònia. Trobareu un munt d’opcions buscant per mestre de cerimònies bodes o oficiant per casaments. L’important és que sigui algú amb qui tingueu feeling.
Tant si és un familiar, com si és un professional al qual contracteu, amb ell o ella parlareu de tot el que voler fer i dir a la cerimònia i definireu un guió.
Estructura guió cerimònia civil boda
Aquesta podria ser una possible estructura de cerimònia civil per una boda:
- Entrada nuvis cerimònia
- Benvinguda
- Història de la parella
- Lectura d’amics i familiars
- Lectura dels articles del codi civil
- Vots matrimonials
- Consentiment: Sí vull
- Intercanvi anells
- Petó
- Firma de l’acta
- Llançament de pètals
Veiem en detall cada una de les parts:
1. Entrada nuvis cerimònia
Quan han arribat tots els convidats i seuen, comença la màgia de la cerimònia amb l’entrada dels nuvis.
Normalment, el nuvi entra primer, acompanyada tradicionalment per la seva mare (madrina). Tot i això, no hi ha normes, pot anar acompanyat de qui desitjo. En alguns casaments, especialment anglosaxons, el nuvi no fa entrada i espera la núvia directament a l’altar.
Abans de l’entrada de la núvia, també pot haver-hi l’entada dels padrins, dames d’honor, nena de les flors, etc.
Finalment, entrarà la núvia acompanyada tradicionalment pel pare, encara que com hem comentat, pot anar acompanyada per qui desitgi. Inclús en alguns casaments els nuvis decideixen entrar junt o amb dos acompanyants.
Per les entrades a la cerimònia serà important escollir una cançó especial amb la qual us sentiu identificats. Escollir les cançons és una de les coses més divertides!
2. Benvinguda
Un cop els nuvis estan a la cerimònia, el mestre de cerimònies o oficiant farà una petita benvinguda i introducció per donar inici a la cerimònia. Per exemple, donar les gràcies als convidats per assistir a la cerimònia i explicar el motiu pel qual estan tot reunits en aquest dia tan important: per oficiar la unió de la parella davant dels seus.
3. Història de la parella
Després de la benvinguda, el mestre de cerimònies sol explicar una mica la història d’amor de la parella, com es van conèixer, anècdotes que han viscut junts, què els agrada fer, els seus plans de futur, etc.
Posteriorment, donarà pas a familiars i amics perquè expliquin una mica més de la parella i cada un d’ells.
4. Lectures d’amics i familiars:
El mestre de cerimònia haurà explicat de forma general la vostra història d’amor, però ara és el torn dels vostres amics i familiars perquè expliquin una mica més de vosaltres des de la seva perspectiva i d’una forma més íntima i propera.
Es recomana com a màxim unes 4 lectures de diferents convidats perquè no sigui molt extensa la cerimònia.
5. Lectura dels articles del Codi Civil
Aquesta part és completament opcional, si es realitza una cerimònia civil simbòlica, ja que la lectura dels articles del codi civil (articles 66, 67 i 68) es realitza quan s’oficia el matrimoni de forma oficial a l’Ajuntament o Jutjats. Tot i això, hi ha parelles que opten per repetir-ho, perquè dona un aspecte de més formalitat.
6. Vots matrimonials
Arriba un dels moments més emotius de la cerimònia, els vots matrimonials o vots de boda. El moment en què els nuvis es diuen unes paraules l’un a l’altre d’amor, respecte i compromís.
Si vols saber més sobre els vots, no et perdi el nostre article al blog: Què són els vots de boda i com redactar els teus
7. Consentiment
El consentiment és el moment del Sí vull!
El mestre de cerimònia o oficiant preguntarà a cada membre de la parella si desitja contraure matrimoni amb la parella. Un exemple podria ser:
- Oficiant: (Nom del nuvi o núvia), vols rebre a (Nom del nuvi o núvia) com a espòs/esposa, i promets ser-li fidel en la prosperitat i en l’adversitat, en la salut i en la malaltia, i així estimar-la/o i respectar-la/o tots els dies de la teva vida:
- Nuvi/núvia: Sí, vull
Aquesta pregunta l’hauran de respondre els dos.
8. Intercanvi d’anells
Després del consentiment i just abans del petó, es realitza l’intercanvi d’anells o aliances, simbolitzant la unió de la parella en matrimoni.
Després de l’explicació del ritual dels anells, l’oficiant sol demanar a algun convidat especial (normalment un nen o nena) que acosti els anells a l’altar perquè els nuvis els puguin intercanviar.
Descobreix més coses sobre l’intercanvi d’anells de boda al nostre article: L’intercanvi de les aliances de boda
A més a més del ritual dels anells, hi ha parelles que opten per fer altres rituals. Per exemple, el ritual de les arenes, cervesa, vi, llaços, etc. Abans dels anells o després seria un bon moment per fer-ho.
9. Petó
Després de que la parella hagi intercanviat els anells, l’oficiant sol dir unes breus paraules, declara la parella unida en matrimoni i els convida a fer-se un petó. El moment més esperat… Aquí tothom aplaudirà i cridarà: visca els nuvis!
10. Firma de l’acta matrimonial o acta de la cerimònia
En aquest moment l’oficiant demanarà als testimonis i als nuvis que s’aixequin per signar l’acta matrimonial. De nou, aquest pas és completament opcional, ja que l’acta oficial de matrimoni es firmaria a l’Ajuntament o Jutjats. Tot i això, hi ha moltes parelles que firmes de nou una acta simbòlica de la cerimònia amb el dia i data de la boda.
11. Llançament de pètals
Mentre els testimonis i nuvis firmen l’acta, el metre de cerimònia o oficiant, pot indicar als convidats que formin un passadís per llançar els pètals als nuvis una vegada surtin de la cerimònia.
Una vegada els nuvis estiguin preparats, sona la cançó escollida i els nuvis passen pel passadís i els convidats els hi llancen els pètals. Un moment molt divertit!
Aquesta sol ser una estructura típica de guió de cerimònia civil, però recorda que la cerimònia i la boda pot ser com vosaltres vulgueu, especialment si és una cerimònia civil simbòlica. Podeu personalitzar-la al vostre gust: canviar l’ordre, fer algun ritual especial, afegir o treure coses, etc.
La cerimònia sol durar entre 30 minuts i 1 hora aproximadament.
Consells
Per acabar, us deixem els nostres consells per crear el vostre guió de la cerimònia civil:
- Escriure un guió, juntament amb el mestre de cerimònia, que parli de vosaltres i sigui personalitzat. Serà el que el farà més especial. Intenteu evitar copiar algun guió estàndard.
- Dissenyar una cerimònia que duri entre 30 i 60 minuts aproximadament. És recomanable que no passi d’1 hora, ja que si no es pot fer molt llarg per alguns convidats i al final es perdi l’atenció.
- Tenir el guió ben organitzat. Saber què va en cada moment, les lectures que hi haurà, les cançons escollides, qui porta els anells, etc.
- Escollir un mestre de cerimònies amb el que tingueu feeling i us sentiu còmodes. Sigui un professional o familiar, ur recomanem valorar diferents opcions i veure qui us pot encaixar més segons el tipus de cerimònia que vulgueu fer i la vostra personalitat.
- Deixar-se portar pel moment. Encara que ho tingueu tot molt ben organitzat i estructurat, els nervis, les emocions i els imprevistos que puguis haver-hi poden modificar algunes coses. No passa res, l’important serà relaxar-se, adaptar-se i aquests moments faran la boda única i especial.